Är du missnöjd med ditt nuvarande jobb? Då är det dags för en förändring. Det här är vägen till ditt drömjobb.
Alla vill utvecklas vidare. Man vill ta en ny professionell riktning steg för steg. Men vilken karriärstege ska det vara?
Vill du planera din karriär för framtiden? I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på för att planera din karriär och bygga ett liv och en karriär som du är lycklig med.
Olycklig på jobbet
Pandemin har visat att många människor är missnöjda med sitt nuvarande jobb.
Om du sedan lägger till tankar som ”Arbetet är meningslöst” eller ”Det gör ingen skillnad för världen om jag går till jobbet nu eller inte”, är det de tydliga tecknen på att ett karriärbyte bör göras.
Eller stannar du bara för pengarna eller säkerheten? Är du rädd för en förändring, eftersom du känner dina kollegor och processer, men känner dig ändå uttråkad och irriterad i ditt dagliga arbete. Eller är du olycklig? Vi har alla tillfällen då vi inte vill jobba för att vi inte trivs med det. Så kan det också vara. Men om du känner att du är olycklig och om det inte blir bättre om ett eller två år, utan bara blir värre, bör du undersöka om det är dags för ett karriärbyte.
Rädd för karriärplanering?
Beslutet är fattat. Du vill ha ett karriärbyte. Var ska man börja? Om du slutar på ditt jobb av eufori kan det innebära att du hoppar planlöst från ett jobb till nästa och absolut inte hittar din nya väg. Dessutom är den ekonomiska risken större än när man har en gedigen plan.
Andra, å andra sidan, intar attityden ”jag ska ta en titt”. Det här är människorna som leker med tanken på ett karriärbyte, men som bara är halvhjärtade över det och därför stannar kvar i det befintliga företaget trots allt. En stor utmaning är också att skapa känslomässig distans, speciellt om man varit en del av företaget länge, vilket är svårt. Många tänker då: ”Jag kan inte svika mina kollegor” eller ”det kan jag inte göra mot min chef”
Det är viktigt att fråga sig själv ärligt om detta är sant eller om det bara är en ursäkt för att inte möta de nya utmaningarna. För de flesta chefer och anställda klarar sig ganska bra när en anställd slutar, hur bra ma än är. Om du inte vågar planera din nya karriär eller om du ens är rädd kan jag säga en sak: Det är aldrig så illa som du tror. Och slutligen måste vi vara medvetna om att om vi inte har en plan för vårt liv, kommer någon annan att ha den åt oss. Vem bestämmer vad som händer i vårt liv? Chefen? Kollegorna? Maken? Eller du?
Karriärplanering: värderingar
Många som söker ett nytt jobb gör misstaget att titta utåt först. De tittar med andra ord på platsannonserna eller utbildningsvägarna och ser var de skulle kunna passa in. Jag rekommenderar alltid att titta inåt först. Först och främst tittar du på dina nuvarande, viktigaste tre till fyra värden.
Här är den exakta proceduren. Att fastställa dina värderingar går ganska snabbt, men säger mycket om hur du vill leva och vilka värderingar som är viktiga. Till exempel: Om det viktigaste i livet är ”familjen”, så är det mycket viktigt för den personen att spendera mycket tid med familjen.
När du ska välja ett jobb innebär det att du behöver ett jobb som garanterar familjevänliga tider. Å andra sidan, om det högsta värdet i ens liv är ”trygghet” är det svårare att bli egen företagare och kanske söker man då ett jobb som garanterar denna trygghet så bra som möjligt.
Och så hjälper värderingarna oss att ta reda på lite om vilka vi är och vad vi vill. Det viktigaste är då frågan: Kan jag leva de nuvarande värderingarna i mitt jobb och i mitt liv som jag föreställer mig? Till exempel, om medkänsla är ett viktigt värde i ditt liv och alla förhållanden råder i ditt företag, men det inte finns några tecken på medkännande kollegor, kan du inte vara lycklig, även om du trivs så bra på jobbet.
Karriärplanering: vem vill jag vara?
När värdena väl är fastställda är nästa fråga att ställa dig själv: Vem vill jag vara (beroende på min ålder) om tio till 15 år? Så du ska inte fråga dig själv: I vilken position ser jag mig själv? Vad vill jag äga? Tänk istället på hans egenskaper och förmågor här också. Vill du bli modigare?
Vill du uppnå ekonomiskt oberoende? Vill du vara någon som startar dagen sportigt och sedan tar hand om sin verksamhet? Vill du vara någon som gör världen till en bättre plats? Vem vill du vara, in i minsta detalj, om 15 år? Och vilka rutiner tar dig lite närmare detta varje dag?
- Vad tycker jag om att göra så mycket som jag vill spendera varje dag på att göra det?
- Vad behöver världen, var finns efterfrågan?
- Hur kan jag försörja mig?
- Vad är jag särskilt bra på, vad kan jag vara bland de bästa på?
Svaren visar sedan var man ska börja. Och du kan ifrågasätta vad som saknas i livet och arbeta med det specifikt.
Karriärplanering: möjligheter
Om du nu ungefär vet var du står och vart du vill åka finns det fyra alternativ för hur du ska gå tillväga:
1: Anpassa det existerande jobbet
Ofta är en lösning att ändra befintliga ramar eller omständigheter i det aktuella jobbet. Kan du byta ansvarsområde, komma till ett annat team, finns det möjlighet till en intern förändring? Beror det mer på innehållet eller klimatet att jobbet inte passar dig till 100%? Be om förändring, var ärlig och öppen. Oftast blir man förvånad över vad som är möjligt.
2: Ett liknande jobb på ett annat företag
Om du trivs med ditt jobb och är intresserad av det, men företaget hindrar dig från att utvecklas, titta då på alternativ inom samma bransch hos andra företag. Ett byte till en liknande tjänst är oftast möjligt, men det är viktigt att du vet varför du byter i förväg. Kanske stämmer inte dina värderingar överens med företagets? Annars har du goda chanser att hitta samma utmaningar igen i nästa företag.
3: En annan bransch, samma position
I den här lösningen försöker du ta med dig din yrkeserfarenhet och ”sälja” den så gott det går i en annan bransch. Du styrs i första hand av de specialistkunskaper du har kunnat skaffa dig i din nuvarande tjänst. Tänk sedan på branschen där denna kunskap är värd något. Få stöd av en personalkonsult eller en coach, eftersom de ofta ser bättre möjligheter över branscher.
4: Gör något annat
Det vanligaste sättet är att påbörja en vidareutbildning eller en hel lärlingsutbildning vid sidan av ditt nuvarande jobb och samtidigt bygga upp en andra stöttepelare. För det rekommenderar jag definitivt att du låter dig sällskapas. Kanske finns det möjlighet till utbildningsledighet.
Eller så har du råd att ta ett sabbatsår. Detta ger er nya idéer och ni kan lära känna varandra på nytt. Eller leker du med tanken på att bli egenföretagare? Även i det här fallet rekommenderar jag att konsultera en coach. Eget företagande är ett maratonlopp och självklart det bästa alternativet om du vill leva efter dina värderingar till 100 procent.
Förresten, om du har problem med att fatta ett beslut bör du börja med minsta möjliga förändring. Om det inte räcker och du fortfarande är missnöjd, prova nästa stora förändring. Men se till att du anger en deadline här. Om cirka tre till fyra månader borde du ha kommit fram till ditt slutgiltiga beslut.
Karriärplanering: dags att börja
När beslutet har fattats till förmån för någon av de ovan beskrivna varianterna handlar det nu om att kommunicera och agera utifrån dina behov. För att göra detta pratar du antingen med chefen om dina idéer och önskemål, eller så börjar du pröva saker. Du ser dig omkring på arbetsmarknaden, söker och pratar med tidigare kollegor som också vågat ta det här steget och nu är framgångsrika. Det kan vara väldigt inspirerande.
Inte nog med att du kommer på idéer, du får också självförtroende för att vägen är den rätta, om det fortfarande finns tvivel. Det är också till hjälp (särskilt om karriärbytet sker i en ny bransch) att nätverka med personer från den (nya) branschen och på så sätt få en känsla för den nuvarande marknaden. Även det kan ge mod, motivera och vara inspirerande. Dessutom knyts redan värdefulla kontakter.
Helst glider du in på din nya karriärväg steg för steg. Du kan ta ett år till två år för processen. Speciellt om du vill ta en helt annan karriärväg. Här råder jag också alla att de ska söka råd. För då kan det finnas större rädslor, oro och hinder. Dessutom kan det stora antalet väntande beslut överväldiga dig och en tränare guidar de som söker råd steg för steg genom denna djungel så att du inte går vilse i slutändan.
Karriärplanering: undvik feltänkande
De goda nyheterna: Oavsett vilken väg du väljer är det oftast lättare än du tror. Du underskattar bara alltid ditt eget värde, blir för upprörd i rädslor och osäkerheter och föredrar sedan att stanna kvar i ett tryggt jobb, som du inte gillar längre, men du vet åtminstone vad du kan förvänta dig varje dag. Dessutom har man ofta en felaktig bild av marknaden och branschen. Här hjälper förresten ett samtal med en personalkonsult och/eller grundlig research för att få en realistisk bild av dina chanser.
Ta också en närmare titt på dina rädslor. Är rädslan objektiv objektivt sett, eller är de mentalt konstruerade fantasirädslor? Sanningen är med andra ord att ingenting har hänt ännu, men man har rädsla för ett eventuellt katastrofscenario. Och bara för att du söker jobb och pratar med andra betyder det inte att något händer. Så omfamna rädslorna. Säg ”ja” till dem, men ifrågasätt dem också. För där det finns rädsla kan man också lära sig något och bli bättre.
Litar du generellt inte på dig själv, vill alltid vara på den säkra sidan och ta få risker? Då rekommenderar jag att först övervinna ett litet hinder. Ett litet hinder, som är obehagligt, men där det kan vara högst osannolikt att något kan gå fel. Om du sedan vågar mer kan du ta dig an nästa större hinder och så förbättrar du dig äntligen och når ditt mål säkert och långsiktigt.
Allmänna tips för karriärplanering:
- Planera i lugn och ro och ca 15 år i förväg
- Lär känna dina egna värderingar
- Anpassa dina värderingar med ditt liv
- Med varje beslut du frågar dig själv: Kommer detta steg att föra mig närmare mitt mål?
- Fråga dig själv också: Kan du utvecklas i ditt nuvarande jobb på ett sådant sätt att du kan hitta ditt drömjobb?
- Utveckla en långsiktig, genomtänkt plan
- Kom ihåg: Du vill nå din destination säkert och inte snabbt
- Ta vid behov hjälp och stöd av en professionell