Svårt att Fatta Beslut? Hur man Lär sig att Fatta Svåra beslut [Tips & Råd]

question mark 1872665 1280

Ska jag byta jobb eller inte? Ska jag sträva efter en ledande position eller inte? Vilket företag ska jag byta till, vilken position vill jag uppnå där?

Många människor har stora problem att själva bestämma sådana frågor och ta viktiga beslut. Av rädsla för att fatta fel beslut kommer frågan att förbli olöst i all oändlighet – eller tills någon annan fattar beslutet åt oss. Kommer beslutet då att tas i  vårt intresse? Möjligt, men ganska osannolikt.

Vilka farhågor ligger bakom maktlösheten att kunna fatta beslut? Först och främst är det osäkerheten som följer av att det saknas objektiva indikatorer för sådana beslut. När är det egentligen dags att byta jobb?

Är det verkligen så illa eller måste jag bara försöka hårdare, ta mig samman? Är det bättre någon annanstans? Sådana liknande frågor plågar och förlamar oss ofta i månader eller till och med år – under tiden ökar den psykologiska påfrestningen.

Lär känna bakgrunden till din tvekan. Och framför allt: Lär dig att fatta svåra och viktiga beslut lättare i framtiden.

 Varför kan jag inte ta ett beslut?

En journalist frågade en gång visionären Elon Musk vad som var det svåraste problemet han någonsin hade löst.

Efter lite övervägande sa Musk att hans svåraste problem hittills förblev olöst. Vilket är det, frågar du?

Journalisten frågade samma sak. Och Musk svarade att han fortfarande står inför problemet med hur han ska allokera sin tillgängliga tid och energi till vilka projekt varje dag.

Beslut är svåra. Men om vi gör bra val kommer vi att klara oss bättre i livet.

Vad hindrar oss? Först och främst rädslan för att göra något fel. Vad tycker de andra då? Särskilt perfektionisterna bland oss ​​tillåter inte oss själva att göra misstag i sådana saker.

Vi är osäkra på om beslutet kommer att ge den önskade framgången och om den eventuella framgången är värd risken. Det är därför vi vanligtvis inte gör något i början och bara väntar och ser.

Vad behöver du för att ta rätt beslut?

Först och främst: tillräckligt med information. Många kämpar med ett beslut utan att veta tillräckligt för att fatta ett välgrundat beslut. Fakta, samtal, upplevelser, videor, böcker – allt detta kan vara till hjälp.

Att prata med människor som är äldre och/eller mer erfarna i synnerhet kan hjälpa dig att fatta bättre beslut.

Det är bra att bädda in beslut i ett större sammanhang. För att göra detta frågar vi oss om ett visst beslut kommer att föra oss närmare vårt långsiktiga mål.

Det långsiktiga målet kommer från frågan: Vem vill jag vara om tio, femton eller tjugo år? Och då tänker vi: För det kommande beslutet mig närmare detta långsiktiga mål eller inte?

Och då gäller det ändå att väga möjligheterna och riskerna mot varandra. Vi rekommenderar alltid att föreställa dig det värsta scenariot: Vad är det värsta som kan hända med mitt beslut? Kan jag acceptera detta värsta scenario?

Ofta är det värsta scenariot inte så mycket värre än den nuvarande situationen som vi vill förändra. Om vi ​​vill förändra vår livssituation på grund av lidandets press är möjligheterna oftast större än oddsen.

Vad du kan göra för att ta viktiga beslut

Se mer in än ut

Även om vi tänker på oss själva som sinnesorienterade, rationella varelser:

Emotionella tillstånd påverkar vårt beslutsfattande mer än de flesta av oss inser. Ta därför bara viktiga beslut när du mår bra: om möjligt utvilad och avslappnad. Jämför bara ditt inre tillstånd efter ett bra träningspass med det efter en lång natt.

Bestäm dig själv

Prata med många, men ta dina egna beslut. Var noga med att lyssna på andras åsikter, men acceptera dem inte okontrollerade. Alltför ofta vill vi göra rätt före allt annat, men alla lever sitt eget liv och tar ansvar för sina val.

Ge dig själv tillräckligt med tid

Visst: En obesvarad fråga, ett beslut som ännu inte har fattats gör oss stressade, ibland tar det till och mer vår sömn. Vi vill äntligen hitta ett svar och bocka av ämnet internt. Men om det ska vara ett bra beslut tar det tid.

Bra beslut fattas med förnuft och även med känsla. Båda kräver tid och viloperioder.

Lita på dig själv och acceptera fel och misstag

Speciellt perfektionisterna bland oss ​​har ofta svårt att fatta beslut eftersom de har svårt att erkänna att de ibland fattar felaktiga beslut och gör misstag.

Lita på dig själv:

Du har redan fattat många rätta beslut i ditt liv hittills – annars hade du inte varit där du är nu. Och var det inte ibland så att det visade sig först långt senare vad ett bra beslut var?

Har inte alltid något bra utvecklats från en situation som från början bedömdes som negativ? Med detta förtroende fattar du ditt beslut efter bästa kunskap och övertygelse, efter noggrant och tillräckligt långt övervägande – och det kommer att vara bra för dig på ett eller annat sätt.

Metoder för att göra beslut enklare för dig i framtiden

Här vill vi presentera några konkreta metoder som kan hjälpa dig att fatta beslut – för beslut som för dig närmare dina långsiktiga mål och som du inte kommer att ångra senare.

1. 15 års frågan

Till skillnad från den klassiska anställningsintervjufrågan, ”Var ser du dig själv om 5 år?”, är vår favoritfråga ”Vem vill du vara om 15 år?”

Yrket är en viktig aspekt, men bara en av flera. Den här frågan är till stor hjälp när det gäller att klargöra dina långsiktiga mål. Skapa en bild av vem du vill vara om 15 år.

Vem vill du vara?

Det betyder: Hur vill du tänka, vad vill du se tillbaka på, vilka värderingar och prioriteringar vill du leva efter.

När du har skapat den här bilden för dig själv kan du föreställa dig livet för ditt framtida jag att följa med:

Vilket jobb kommer du att ha, var och hur kommer du att bo, hur ser en typisk dag i ditt liv ut, hur ser ditt utseende ut? Det kan mycket väl ta lite tid och flera försök innan du har den här bilden av dig själv och idén om ditt framtida drömjag förblir konstant.

Men ta dig tid, för den här bilden kommer att vara din ledstjärna, som kommer att lysa upp den rätta vägen för dig när du fattar viktiga beslut.

För med varje kommande beslut kan du fråga dig själv hur ditt ideala jag skulle göra det om 15 år. Och om du inte är säker, fråga dig själv vilken väg som tar dig närmare ditt mål.

2. Look alike metoder

Look-alike-metoden bygger på vad vi tycker är vettigt: ”Ta bara råd från människor som redan är där du vill vara.” Använd alla källor som står till ditt förfogande för att få information om personer som kan fatta ditt beslut bättre.

Från ”verkliga livet” kan det vara bekanta, släktingar, kollegor. Du kan även söka på nätet, t.ex. i bloggar, forum eller på YouTube och läs biografier om människor som har gjort något som du tänker på.

När du har hittat en viss samling människor som har varit i denna eller liknande situation innan dig, sök upp dem som liknar dig.

Dessa är dina look-alikes. Vad exakt säger dessa människor? Vill du komma dit dessa människor är nu?

3. Våg-metoden

Våg-metoden hjälper oss att väga två alternativ mot varandra. Den är särskilt lämplig för personer som är kinestetiskt känsliga.

För att använda denna metod, gör följande: Sitt bekvämt och blunda.

Efter några djupa andetag sträcker du ut armarna framför dig – inte sträckta, utan lätt böjda. Du bör kunna hålla armarna i denna position ett tag.

Annars, luta dig mot en kudde eller dina knän, det fungerar också.

Föreställ dig att en variant av det kommande beslutet ligger på höger hand. Känn det: hur känns det? Hur tungt? Hur är ytan? Vilken bild dyker upp i ditt sinnesöga?

När du får en känsla för detta beslutsalternativ, gör samma sak för vänsterhanden med det alternativa svaret på frågan som ska avgöras. Även här, känn efter noga och ta god tid på dig tills de olika uppfattningarna blir tydliga. Så här närmar du dig ditt beslut: Vilken hand känns bättre? Lita på din uppfattning.

Bonustips: Du kan också sakta föra händerna närmare varandra. Kombinationen resulterar ofta i en lösning som du inte ens hade tänkt på.

4. Den klassiska för-och nackdelslistan

Den här metoden är inte särskilt originell, men den är en klassiker eftersom den är effektiv för att klargöra.

Skriv din fråga på ett papper högst upp och skriv i två kolumner vad som talar för och vad som talar emot. Detta är en mycket rationell metod som bygger på antagandet att vi fattar de bästa besluten utifrån logiska argument.

Är det inte snarare så att beslut i första hand baseras på känslor och att våra sinnen försöker hitta logiska argument för dem i efterhand?

För- och nackdelarna är i alla fall till stor hjälp för att inte försumma logiska argument och fatta lugna, rättvisa beslut.

Slutsats

Många människor har svårt att fatta beslut.

Detta är så viktigt för ett självbestämt liv som vi lever enligt våra idéer och som gör oss nöjda. Orsakerna till svårigheter i beslutsfattandet kan vara mycket olika.

Oavsett typ och karaktär skulle vi råda dig att samla in tillräckligt med information innan du fattar ett viktigt beslut: både externt (data, samtal, marknadsobservation) och internt (känslor, värderingar, livsplan).

Väg möjligheterna och riskerna mot varandra och föreställ dig det värsta scenariot.

Fundera framför allt på hur beslutet kommer att föra dig närmare ditt långsiktiga mål.

Liknande inlägg