Hur man Går Igenom Identitetskris – Tips & Råd

woman 2696408 1280

Det mänskliga sinnet är en otrolig sak: det absorberar våra erfarenheter och tankar och hjälper oss att forma vår identitetskänsla. Ändå, med förändringen av våra livsförhållanden, tenderar vi att fråga oss själva ”vem är jag egentligen?” eftersom vi inte längre förhåller oss till hur vi brukade se oss själva.

Det är precis vad som händer när man upplever en identitetskris. Låt oss prata om vad identitet är, hur man upptäcker en identitetskris och hur man hanterar den.

Vad är identitet eller vem är jag egentligen?

Med identitet menar vi alla upplevelser, värderingar, övertygelser, relationer och minnen som bildar människans självkänsla.

En identitetskris uppstår när vi känner en frånkoppling från det vi tidigare etablerat som vår identitet. Det är vad man studerar på universitet och gymnasiet i psykologiklasser, och utbildning spelar en viktig roll i hur en person hanterar identitetsfrågor. Att skriva en uppsats om vem jag är är en mycket vanlig praxis för varje elev att implementera sin kunskap om begreppet identitet och skapa en levande bild av sig själv för tillfället. Studenter publicerar gratis uppsatser om ämnet för att dela sina insikter med andra.

Tecken på en identitetskris

En identitetskris är en utvecklingsprocess som innebär att en person ifrågasätter vem han/hon/de är. Med andra ord, det är ens oförmåga att identifiera sig själv i den här världen. Människor kan uppleva en identitetskris efter varje förändring av status quo i deras liv.

Nedan är listan över de vanligaste händelserna som kan driva fram det:

 • Äktenskap eller skilsmässa
 • Att förlora en älskad
 • Ett barns födelse
 • Förändring av hälsotillstånd
 • Att flytta
 • Att sluta eller hitta ett jobb
 • Könsbyteoperation

Hur upptäcker man en identitetskris?

Identitetskrisen är inte något särskilt uppenbart. Men det mest säkra sättet att ta reda på det är att ställa en person några frågor och se om de kan svara på dem med tillförsikt:

 • Vad brinner du för?
 • Kan du beskriva dig själv?
 • Vilka är dina värderingar?
 • Vad är din roll i samhället?
 • Hur nöjd är du med din nuvarande aktivitet?

Känner du dig tillfredsställd vid denna tidpunkt i ditt liv?

Om du upplever mycket negativitet märker du att du är på ett lågt humör och de saker som en gång gav dig glädje underhåller dig inte längre, rådfråga en professionell, eftersom de tillsammans kan indikera depression.

Hur hanterar man en identitetskris?

En identitetskris kan orsaka många problem för personen: du kan se hur din produktivitet faller (eftersom du tvivlar på om du gör exakt vad du vill eller måste), du kan ljuga för andra människor (eftersom du är upptagen av om de kommer att acceptera de förändringar som sker), och du kan uppleva andra fysiska tillstånd.

Kontakta en psykoterapeut. Att spela samma tankar om och om igen i ditt huvud kommer inte att göra någon nytta – du behöver professionell intervention. Prata med personen du litar på och besök några sessioner för att se om just den här specialisten kan hjälpa dig i ditt fall.

 

Medicin. Bara om det är ordinerat av din läkare. Om identitetskris åtföljs av depression eller andra störningar, är chansen stor att du kommer att ordineras mediciner utöver psykoterapi.

Utforska dina övertygelser och intressen. Att vara ärlig mot sig själv är ett stort steg mot att trygga sin identitet. Det är ok om du inte gillar att simma längre, så vad gillar du nu?

 

Ompröva ditt mål. Kanske de tidigare målen inte hade något med dig att göra och var reflektioner av andras åsikter. Vad strävar du efter nu?

Välkomna stöd. Dina närmaste ser att något är på gång – isolera dig inte från dem. Prata om vad som stör dig och vem vet, kanske planterar de ett frö eller två som är värt att tänka på.

Slutsats

Att svara på frågan om vem man är är inte alltid lätt, eftersom denna fråga inte diskuteras brett i samhället och familjen. Det förväntas att vi kommer att reda ut det på något sätt och för många människor blir det en livstidskamp.

Liknande inlägg

 • Varför du bör Använda ett AI-verktyg för ditt skrivande

 • Hur Läxhjälp kan Hjälpa Skolbarn

 • Vad är Högskoleprovet? Förklarat!