Hur man Tänker Utanför Boxen [Tips & Råd]

concept 1868728 1280

Frasen ”tänk utanför boxen” är en kliché som har missbrukats av många människor som bara säger det utan att ens förstå vad det betyder. Att tänka utanför boxen är dock fortfarande relevanta råd för företagare och ledare. Detta eftersom att tänka utanför boxen ger dig ett annat och ofta bättre perspektiv på saker och ting. Därför måste du veta hur du ska tänka utanför ramarna.

Om du är någon som precis har startat ett företag kan du ha fått höra otaliga gånger att man ska ”tänka utanför boxen”.

Men ingen säger någonsin till dig hur du gör.

Så, det är inte förvånande att du undrar vad du behöver göra för att tänka utanför ramarna, som det även kallas.

Som tur är har denna artikel skrivits för att hjälpa dig att förstå saker bättre.

Här kommer 12 praktiska tips som hjälper dig att börja tänka utanför ramarna att diskuteras.

Men först, låt oss ta en titt på innebörden av denna fras, såväl som andra viktiga saker för att säkerställa att du förstår allt som kommer att diskuteras i detta artikel.

Vad betyder det att tänka utanför boxen/ramarna?

Att tänka utanför boxen innebär att tänka annorlunda eller ur ett annat perspektiv.

Det innebär att kunna överväga flera metoder och lösningar för att lösa ett problem eller nå ett mål. Att tänka utanför boxen innebär att vara innovativ och kreativ. När du tänker utanför ramarna skulle du ta en annan ofta okonventionell väg för att lösa ett problem eller nå ett mål.

Detta betyder att du inte kommer att tillämpa samma tillvägagångssätt som alla andra har ansökt. Istället skulle du närma dig problemet/målet från ett nytt och kreativt perspektiv.

Anledningar till att du bör tänka utanför boxen

Att tänka utanför ramarna är en slags klyscha i affärsvärlden. Det är nästan som överallt man vänder sig; du blir tillsagd att tänka utanför ramarna.

Men har du någonsin stannat upp och tänkt på varför? Har du någonsin undrat varför alla i affärsvärlden är så intresserade av att tänka annorlunda?

Tja, det finns så många anledningar att tänka annorlunda uppmuntras i affärsvärlden. Att kunna tänka utanför ramarna kan påverka ditt företag positivt. Låt oss se några av anledningarna till varför det är viktigt att tänka utanför ramarna och varför du också bör göra det.

Det låter dig ifrågasätta konventionella idéer

En av de bästa sakerna med att tänka utanför ramarna är att det låter dig utforska andra möjligheter. Att tänka utanför ramarna får människor att ifrågasätta konventionella idéer och status quo. Och detta är en fantastisk sak eftersom det uppmuntrar innovation och förbättring.

Tänk om ingen någonsin skulle utmana engagerad hur saker görs. I en sådan värld skulle det inte finnas någon utveckling eller förbättring. Allt skulle förbli stillastående eftersom ingen kommer att tänka på att ifrågasätta hur saker och ting görs. När du tänker utanför ramarna kommer du inte att begränsas till status quo.

Du kommer att kunna utmana saker och komma på ett bättre sätt att få dem gjorda.

Du kommer att komma på kreativa sätt att lösa problem

Att tänka utanför boxen gör du är fri att utforska oändliga möjligheter och möjligheter. På detta sätt kommer din förmåga att komma på kreativa lösningar på problem kommer att öka avsevärt.

Stödjer tillväxt och framgång

När du inte är begränsad till ditt tänkande tenderar du att växa snabbare än de som gör det. Om du tänker precis som alla andra kommer du att ha en begränsad inställning till saker och ting.

Du kommer sannolikt inte att skilja dig från alla andra. För att precis som de, finns det också en gräns för din prestation eftersom du ha ett begränsat antal metoder för att få saker gjorda.

Men när du har flera sätt att få något gjort, kommer du att nå dina mål snabbare. Medan andra fortfarande försöker använda det konventionella tillvägagångssättet, skulle du ha tänkt på ett bättre och snabbare tillvägagångssätt för att nå dina mål.

Du får också sticka ut från mängden. Det i sig hjälper dig att bli mer framgångsrika än dina kollegor.

Bredare perspektiv

Trots hur stor världen är kan den börja se liten ut om du gör det inte öppna ditt sinne. Men när du tänker utanför ramarna kommer din världsbild att bli bredare. Detta kommer att ge dig ett bredare och bättre perspektiv som kommer att förändra allt för dig.

Du kommer inte längre att vara begränsad i din tankar. Du skulle kunna se saker ur flera synvinklar.

Det gör det lättare för dig att anpassa dig till förändringar

Förändring är en sak som alltid kommer att vara konstant i livet.

Du kan inte undvika förändring oavsett vad du gör eller vilken typ av verksamhet du driver. Vid ett eller annat tillfälle kommer förändringar och hur du reagerar på det kommer att avgöra om ditt företag kommer att överleva förändringen eller inte.

Om du inte kan anpassa sig till förändringar, kan ditt företag påverkas hårt.

Men om du anpassar dig till förändringen kommer du att trivas även när andra går under. Det är därför det är viktigt att kunna tänka utanför ramarna.

När du tänker annorlunda blir det lättare för dig att anpassa dig till förändringar. Eftersom du har ett brett perspektiv och inte har ett nära sinne för nya saker och idéer, skulle du kunna navigera i förändringen bättre.

Att vara annorlunda kan vara läskigt och allt, men det kommer med flera fördelar.

Så du ska inte vara rädd eller blyg för att vara annorlunda.

12 enkla men effektiva tips om hur man tänker utanför boxen

Följande är några enkla och effektiva tips som kan hjälpa dig att tänka utanför ramarna så att du når din fulla potential.

1. Släpp din rädsla

Det kan vara svårt för dig börja tänka utanför ramarna eftersom det kommer att få dig att ifrågasätta många av dina nuvarande övertygelser. Detta gäller särskilt om du är den typen av person som hittar det är svårt att släppa gamla vanor.

Du kanske är rädd eller blyg att lämna din komfortzon. Tanken på att åka på en okänd väg kan få rysningar längs ryggraden. Men som du har sett i avsnittet ovan, att tänka utanför boxen är mycket fördelaktigt.

Det sista du vill göra är att beröva dig själv dessa förmåner bara för att du är rädd. Ja, du kan misslyckas, bli avvisad och stöta på flera hinder och bakslag när du går den här vägen. Men det här är bara språngbrädor till framgång.

Om du fortsätter med det kommer du så småningom att uppnå dina mål .

Det är bättre att prova något nytt än att stå stilla i din komfortzon.

2. Studera en annan industri

Du kan tänka utanför ramarna genom att studera en bransch som skiljer sig från din. Kom ihåg att att söka andra perspektiv är hela poängen med att tänka utanför ramarna. Du kan aldrig avgöra vilken information du kan välja från någon annanstans.

Andra branscher kan ha liknande problem till vad du möter i din bransch. Men de kan ha olika tillvägagångssätt och lösningar på dessa problem.

Vem vet, du kanske hittar något du kan finjustera och använda för att göra saker annorlunda i din bransch. Ibland kan du kan till och med upptäcka en koppling mellan din bransch och den andra. Detta kan leda till partnerskap som ingen annan har tänkt på.

Och precis så kan du bli en fartsättare i två branscher.

3. Se saker från en annan vinkel

Försök att se saker från en annan vinkel hela tiden; försök att rekonceptualisera saker och komma på nya strategier och planer.

Det finns så många sätt att tänka på saker på. Du kan till exempel vända upp och ner på något. Du kan göra detta antingen bildligt eller bokstavligt.

Vad innebär det att vända upp och ner på något? Okej, låt oss säga att du har en bild och istället för att titta på den på rätt sätt vänder du den upp och ner.

Nu, med bilden upp och ner, får du till se bilden i ett annat ljus. Om du ville rita bilden kan det bli lättare att rita om du vänder den upp och ner. Detta beror på att din hjärna nu skulle bearbeta det baserat på dess tillverkning och inte vad som faktiskt finns där.

Du kan göra samma sak bildligt; i ditt sinne. Låt oss säga att du vill lösa ett problem. Istället för att ta itu med det på vanligt sätt, arbeta bakåt för att lösa det.

Till exempel, istället för att tänka på stegen för att lösa ett problem, överväga bästa lösningen på problemet. När du har lösningen kan du sedan tänka på de steg som skulle leda dig till det.

Om du vänder saker upp och ner eller arbetar bakåt får din hjärna att se andra subtila delar av en sak som den annars skulle ha ignorerat.

4. Lär dig något nytt

När du lär dig något nytt  samlar du inte bara på dig nya fakta, du lär dig också nya aspekter av världen som du inte kände till.

Du kommer att få nya kunskap om världen, samhället och det vanliga vardagslivet. Detta kommer att vidga ditt perspektiv och göra dig medveten om nya sätt att göra saker.

Så börja den där onlinekursen du alltid har velat börja.

  • Ta en kurs.
  • Läs om något du aldrig visste.
  • Gör allt du kan för att fortsätta bredda dina kunskaper.

5. Studera en annan religion/ Lär dig andras tro

För de flesta människor är religion inte bara ett sätt att få kontakt med en övernaturlig varelse. Det är också ett sätt som människor organiserar sina relationer med andra människor. När du känner till andra människors religion och tro kan du förstå hur de relaterar till både världen och människorna runt dem.

En annan fördel du kan dra av att studera en annan religion är mental flexibilitet. Dina ögon och sinne kommer att öppna upp för de olika sätt som andra människor ser världen på. Du kanske inser hur begränsad din kunskap har varit hittills.

Andra aspekter av ditt liv kan också dra nytta av denna ögonöppnande upplevelse.

6. Dagdröm

Dagdrömmar kan tyckas vara något improduktiva människor använder för att slösa bort sina tid.

Men vet du att du kan tänka annorlunda genom att dagdrömma?

Det kan komma som en chock för dig men ditt sinne kan komma ihåg information och bilda nya mönster när du dagdrömmer.

När du dagdrömmer öppnar du ditt sinne för flera möjligheter.

Det kan hjälpa dig att se nya tillvägagångssätt som du annars inte skulle ha tänkt på.

Vissa människor tänker till och med på sitt bästa idéer när de dagdrömmer. När du dagdrömmer, tillåt inte några distraktioner; stäng av din TV, telefon och dator. Om du tar bort dessa distraktioner blir det mycket lättare att vila din hjärna och slappna av i dina tankar. Den mest idealiska tiden att dagdrömma är innan du lämnar sängen på morgonen eller innan du ska sova på natten.

Du kan också ta en promenad eller duscha när du dagdrömmer.

7. Ändra din rutin

Om du har svårt att tänka utanför ramarna, då kanske det är dags för dig att byta upp det lite. För vissa människor tenderar rutiner att hålla tillbaka deras kreativitet.

Så, att komma bort från dina rutiner kan vara vad du behöver för att producera mer kreativ juice. Lämna din komfortzon och gör något nytt.

Var spontan. Gör saker annorlunda så att du kan tänka annorlunda.

Alternativt kan du komma på en kreativitetsritual. Detta betyder något du gör för att öka din förmåga att tänka kreativt. Du kan till exempel bestämma dig för att gå en promenad eller ta en dusch. Det sägs finnas en koppling mellan dessa två aktiviteter och ökad kreativitet. Så, när du känner dig fast och behöver få igång din kreativitet, överväg att göra någon av dessa aktiviteter (eller till och med båda).

En annan sak du kan göra är att skapa en psykologisk gräns mellan din vardag och din kreativitetstid.

Du kan använda en enkel aktivitet för att sätta denna gräns. Efter att ha gjort din vardagliga rutin, gör den här aktiviteten för att psykologiskt distansera dig från den aspekten av din dag, så att du kan komma in i din kreativa tid.

8. Eliminera negativitet

Om du är negativ kommer du inte att kunna tänka utanför ramarna. Ditt tänkesätt går en långt med att avgöra vad du kan och inte kan göra.

Om du tror att du inte kan tänka kreativt, kommer du inte att göra det. På samma sätt, om du fortsätter att fördöma alla idéer du kommer med, skulle de aldrig vara tillräckligt bra.

Så, istället för att vara negativ, försök att eliminera negativa tankar från ditt sinne. Istället för att tänka ”jag kan inte”, tänk ”jag kan och jag kommer”.

Ersätt negativa idéer och tankar med positiva. Var inte personen som gör dig själv nere, var istället din egen hejarklack och tro på dig själv varje steg på vägen.

9. Prata med ett barn

Barn är mästare på att tänka utanför ramarna. På grund av detta kan de tala på ett sätt som kan vara till hjälp för dig.

Så prata med ett barn när du har ett problem som du inte kan lista ut. Förklara problemet för dem på ett sätt som de skulle förstå och fråga dem vad de skulle göra i det här scenariot.

Idén bakom detta tips är att inte gör precis som barnet säger till dig.

Kärnan i att göra detta är att kickstarta dina tankar så att du kan vara mer kreativ och okonventionell med dem.

10. Spendera tid med kreativa människor

Ett annat sätt du kan få dig själv att tänka kreativt är att umgås med kreativa människor. De människor du umgås med bidrar ofta till den typ av person du är. Om du vill tänka utanför ramarna, umgås med folk som tänker utanför boxen.

Med tiden kommer deras tankemönster att smitta av på dig och du skulle börja tänka som dem också.

11. Var uppmärksam på andra människors idéer

När du försöker kom med dina idéer, det kan också hjälpa att lyssna på andras. När du gör detta kommer du att kunna se saker i en olika ljus och tänk annorlunda. Du kommer att ha platser att hämta motivation från när du arbetar med dina problem.

Detta beror på att du kommer att lära dig den andra personens tankemönster och hur de närmar sig problem.

När du observerar en annan persons idé, var inte dömande utan nyfiken. Du observerar inte tanken att bedöma det utan att lära av det. Du kan också lära dig av andra innovatörers misstag. Studera deras idéer och se vilka som var framgångsrika och vilka som misslyckades.

Tänk på de metoder de använde för att uppmuntra sig själva att tänka utanför ramarna.

12. Håll dig skarp

När du utvecklar förmågan att tänka utanför ramarna måste du även underhålla den.

Om du inte gör det kan du förlora färdigheten. Så gör saker för att behålla din kreativitet även när ingen situation eller problem kräver kreativt tänkande.

På detta sätt, när du plötsligt har ett problem och du behöver tänka utanför ramarna, det kommer inte att vara så svårt för dig att göra det. Saker som alfabetisering av ord kan hjälpa dig att hålla din hjärna i form.

Alfabetisering av ord betyder helt enkelt att ordna om bokstäverna i ett ord.

Denna övning är bra för att hålla din kreativitet på topp eftersom den tillåter dig att göra något annorlunda med all given information.

Slutsats om hur man tänker utanför boxen

Att kunna tänka utanför boxen är något varje företagsägare borde kunna. Detta beror på att den öppnar vägar till nya möjligheter och möjligheter som kan användas för att driva ett företag framåt.

Medan vissa företagsägare har den inneboende förmågan att tänka kreativt och annorlunda, har andra inte det. De som tillhör den andra kategorin måste lära sig att tänka utanför ramarna.

Och även de som har inneboende förmåga att göra detta behöver också fräscha upp sina kreativa tänkande färdigheter ibland. Lyckligtvis kan båda grupperna tillämpa de olika teknikerna i den här artikeln för att uppnå sina mål.

Liknande inlägg

  • Varför du bör Använda ett AI-verktyg för ditt skrivande

  • Hur Läxhjälp kan Hjälpa Skolbarn

  • Vad är Högskoleprovet? Förklarat!