Varför Skjuter vi upp Saker? Förklaring till Prokrastinering

Definitionen av en förhalare är någon som hela tiden försenar och skjuter upp saker som måste göras.

Prokrastinering, att skjuta upp saker kan komma i form av att man gör många mindre uppgifter som inte är så viktiga, för att undvika de större som är viktiga.

Men det kan också innebära att du skjuter upp de där mindre uppgifterna också – kanske kommer du på att du gör allt annat än den där lilla saken du verkligen behöver göra.

Låter detta bekant? Om så är fallet, oroa dig inte – du är inte ensam.

En undersökning visade att skjuta upp saker har påverkat livet för mer än hälften av människor och de fem främsta uppgifterna som de skjuter upp inkluderar: hushållsarbete, träning, hemreparationer, tandvård och ekonomi.

Så vi förstår att vi skjuter upp, men varför gör vi det?

Att skjuta upp är förknippat med lättja av vissa, och kanske har du till och med haft denna uppfattning själv – men så är inte fallet. Du kommer att göra det så småningom, du kämpar ofta bara för att komma igång – eller kanske klar.

För det första finns det fyra typer av förhalare. Dessa är:

Presteraren– Denna typ av uppskjutare påstår sig fungera bra under press och ger därför detta som deras anledning till att lämna uppgifter till sista möjliga minut.

Hård mot sig själv – Den här personen är hård mot sig själv – det är de som är mest benägna att se deras förhalande som lathet.

Upptagen – Att vara för upptagen är anledningen till detta person skjuter upp. De fyller ofta upp sin kalender eller ”att göra”-lista och kan därför inte hitta tid att ta sig till vissa uppgifter.

Söker ständigt något nytt – om du fortsätter att komma på nya idéer och inte kompletterar en tidigare, kan du vara den som söker efter nyheter.

Känner du att du passar in i något av ovanstående?

Att förstå vilken typ av förhalare du är, kommer att hjälpa dig att veta vad du behöver göra för att övervinna det.

Varför skjuter vi upp saker? Främsta skäl

Men vad är det som får dig att skjuta upp saker? Det kan vara så att uppgiften är tråkig och du helt enkelt inte vill göra den eller så kan det vara något av följande:

  • Rädsla för att misslyckas / negativ feedback
  • Ångest/depression
  • Det är överväldigande
  • Perfektionism
  • Belöningar är för långt borta i framtiden
  • Brist på energi / utmattning
  • Obeslutsamhet

Dessa faktorer hindrar vår självkontroll och motivation att få en uppgift gjord – vilket är anledningen till att vi inte alltid gör något, även om vi vet att vi borde, och att vi kommer att behöva göra det så småningom.

Oavsett anledningen till att skjuta upp det, kommer den uppgiften inte att försvinna, och kommer utan tvekan att vara i ditt sinne tills du gör det.

Att känna igen anledningarna till varför vi skjuter upp kan hjälpa oss att övervinna denna vana.

Att förlåta dig själv minskar stress

Ibland är det de små uppgifterna som vi skjuter upp mest – och på så sätt blir de mycket större och något vi alltmer börjar frukta.

Så om du upplever att du skjuter upp, oavsett uppgiften och oavsett orsaken – det viktigaste är självmedkänsla. Slå inte dig själv för att du skjuter upp för du kommer bara att göra det värre.

Förlåt dig själv och acceptera att det har tagit lite längre tid för dig att få det gjort. detta kommer i slutändan att minska stressen som kommer med det, och hjälpa till att göra det lättare att utföra uppgiften när det kommer till det.

Related Posts

Lämna ett svar

© 2023 Icedover.nu - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress