Hur man Sätter Gränser och Varför det är Viktigt att Sätta Dem

freedom 4782870 1280 2

Att sätta gränser ger dig kontroll över ditt liv och din tid, och skyddar dig från manipulation och att göra saker du inte vill göra.

Att sätta gränser innebär förmågan att säga ”nej”, att sluta tillåta människor att utnyttja och manipulera dig. Att agera på detta sätt innebär att du respekterar ditt liv och dina intressen, och erkänner att dina egna planer, mål och uppgifter också är viktiga.

Denna åtgärd låter dig hitta tid för dig själv och för de saker du älskar att göra, istället för att förslava dig själv till andra människors nycker och önskningar.

Du kan sätta gränser på jobbet, med kollegor, i relationer, med familjemedlemmar och på alla andra områden av ditt liv. Upptäck hur du slutar ta saker personligt!

Lär dig att hålla dig redo i stressiga situationer! Känslomässig avskildhet för ett lyckligare liv

Att sätta gränser i förhållande till andra människor, din familj, vänner, arbetskamrater och främlingar, skyddar dig från onödig stress, ilska och förbittring.

Sätter du gränser och gränser i din vardag? Hur många gånger kunde du inte säga ”NEJ” och accepterade andras önskemål och infall?

Tillåter du dina medarbetare att delegera sitt arbete till dig, men du känner att du inte kan säga ”NEJ”?

Känner du dig skyldig och obekväm när du säger ”NEJ” till dina barn, vänner eller säljaren i affären? Hur många gånger har du känt ilska och frustration på grund av din oförmåga att säga ’NEJ’ till andra och säga ’JA’ till dig själv?

Om ovanstående stämmer för dig måste du lära dig att sätta gränser. Detta blir lättare om du kan visa en viss grad av känslomässig avskildhet och lugn. Att agera på det här sättet betyder inte att du är likgiltig och fokuserad på dig själv. Det betyder att respektera andra människor, men också att respektera dig själv, dina prioriteringar och dina mål.

Du kan respektera människor och hjälpa dem, men ändå kunna säga ”NEJ” när detta är rätt sak att göra. Din oförmåga att sätta gränser för vad folk kan be dig göra, att säga ’NEJ’ och visa inre styrka kan skapa mycket förbittring och olycka.

Varför inte försöka injicera en liten dos av inre styrka och självförtroende i ditt liv och sluta spela rollen som en dörrmatta?

Varför behöver du sätta gränser?

Personliga gränser är viktiga eftersom de sätter riktlinjerna för hur du vill bli behandlad. Det är en förklaring om dina rättigheter. Gränser innebär att stänga dörren till det du inte vill ha i ditt liv.

Gränser är riktlinjer som du fastställer, så att folk vet vad du tillåter och vad du inte tillåter.

Det är ett sätt att lära människor hur du vill bli behandlad och vilken typ av beteende som är acceptabelt.

Att sätta gränser är ett sätt att skydda ditt fysiska, känslomässiga och mentala välbefinnande, undvika stress och hålla dig borta från andra människors negativa tankar och känslor.

De gränser du sätter genom dina ord, beteende och reaktioner talar om för folk vad de kan förvänta sig av dig.

Att sätta gränser säkerställer att relationer inom alla områden i livet kan vara ömsesidigt respektfulla, lämpliga och omtänksamma.

En gräns är ett slags staket som du sätter för att skydda din tid och ditt välbefinnande, som människor inte bör passera. Om du inte sätter gränser låter du människor använda dina resurser, spendera din tid och få dig att göra saker du inte vill göra.

Lär dig att säga NEJ.

Du kan vara respektfull och snäll och ändå säga ”NEJ” till människor.

Du kan känna dig obekväm och obekväm när du avslår en begäran. Låt inte detta hindra dig från att säga ”NEJ” när du känner att det är rätt sak att göra. Andra människor är viktiga, men du är också det, och din tid är viktig.

Börja säga ”NEJ” vid vissa tillfällen, när du känner att folk utnyttjar dig, när du har viktigare saker att göra eller när du verkligen inte har tid. Du kan känna besvär att göra det och känna en del skuld. Du kanske också känner att du kommer att förstöra relationen och få folk att bli arga på dig.

I de flesta fall skulle folk respektera dig, om du är artig och snäll mot dem, och förklara i några korta ord varför du inte kan uppfylla deras önskan.

Hur man sätter gränser

På vilket sätt kan du sätta gränser? Hur sätter man gränser för att skydda sitt känslomässiga och mentala välbefinnande? Hur låter man folk veta vad man accepterar och vad man inte accepterar?

Här är några råd om hur man sätter gränser:

 • Använd ordet ’NEJ’ när det är lämpligt. Det finns tillfällen då du borde samarbeta och säga ”JA”. Du måste använda ditt sunda förnuft.
 • Kom alltid ihåg att ditt liv, dina planer och dina mål inte är mindre viktiga än andras människor.
 • Sätt prioriteringar och gör ditt bästa för att hålla fast vid dem.
 • Undvik att bli involverad i människors oro och negativa tänkande. Du kan hjälpa människor utan att bli känslomässigt och mentalt upprörda av deras berättelser. Detta är inte okänslighet. Detta är visdom och sunt förnuft.
 • Utveckla en viss grad av viljestyrka och självdisciplin. Om du vill öka din viljestyrka och ha mer självdisciplin rekommenderar jag starkt att du studerar boken Bygg upp viljestyrka och självdisciplin.
 • Uttryck dig själv. Om du inte accepterar ett visst beteende, säg det. Om du inte håller med någon om något som rör dig, säg det.
 • Om någon vill ha något av dig, men du är upptagen eller har andra prioriteringar, tacka nej, men gör det artigt.
 • Sluta säga ja bara för att du känner ett behov av att behaga andra.
 • Öva på att ha tålamod. Träna på att vara lugn och reagera inte förhastat utan att tänka efter först.
 • Acceptera aldrig för många uppgifter, utöver din förmåga.
 • Visa viss självsäkerhet för att stödja ditt beslut att säga ”NEJ”, men kom ihåg att göra det på ett artigt sätt. Självsäkerhet är inte aggressivitet. Det här är två helt olika saker.
 • Upptäck hur du kan sluta ta saker personligt!
 • Lär dig hålla dig redo i stressiga situationer!

Känslomässig avskildhet och sätta gränser

Dina personliga gränser skyddar den inre kärnan av din identitet och din rätt till val.

En viss grad av känslomässig avskildhet skulle ge dig ryggraden och inre styrka att säga ’NEJ’ och vägra att bli känslomässigt manipulerad.

Det skulle hjälpa dig att sätta gränser, så att upprörande ord och känslor inte stör ditt sinnestillstånd.

Lär dig om känslomässig avskildhet och att släppa taget

Det skulle göra dig immun mot vad folk säger eller gör, och göra det möjligt för dig att inte ta personligt vad folk säger.

Människor respekterar de som sätter gränser och har modet att säga ”nej”.

Jag skulle vilja avsluta den här artikeln med några ord om vikten av känslomässig avskildhet.

När jag hänvisar till känslomässig avskildhet pratar jag inte om att distansera dig från människor och bryta upp kommunikationen. Inte alls. Jag syftar på positiv känslomässig avskildhet.

Denna attityd och sinnestillstånd hjälper s du slutar ta personligt vad folk säger eller gör.

Det hjälper dig att skydda ditt mentala och känslomässiga välbefinnande.

Det skapar ett tillstånd av känslomässigt och mentalt lugn och frid som skyddar dig från negativa känslor och negativa tankar.

När den byggs på rätt sätt är det en färdighet som gör det möjligt att sätta gränser enkelt och utan ansträngning, närhelst det är nödvändigt. Det skulle vara svårt att manipulera dig eller leka med dina känslor.

Det skulle befria dig från det förflutna och från känslomässiga bördor och göra dig fri från dem.

Det skulle hjälpa dig att bli opartisk, tänka klart och med sunt förnuft och därför bli bättre position för att se människors motiv.

Allt detta skulle naturligtvis sätta dig i ett bättre läge att stoppa känslomässig och mental manipulation, göra saker du inte vill göra och följa vad folk än ber om eller vill att du ska göra.

Slutsatser om att sätta gränser

Sätt gränser för vad folk kan be dig att göra. Var hjälpsam och omtänksam, men använd sunt förnuft.

För att sätta gränser, var bestämd, men inte aggressiv. Vägra att bli manipulerad.

Kom alltid ihåg att du och din tid är viktiga.

Att sätta sunda gränser för arbetsliv och privatliv är viktigast för att undvika stress och spänningar. Det finns inget behov av att ställa in och underhålla i gränser hela tiden, i alla situationer. Använd din gemensamma i alla situationer.

Att skapa och sätta gränser, beroende på situationen, är bra för sunda relationer, mental hälsa och personlig och emotionell hälsa.

Liknande inlägg

 • Varför du bör Använda ett AI-verktyg för ditt skrivande

 • Hur Läxhjälp kan Hjälpa Skolbarn

 • Vad är Högskoleprovet? Förklarat!